Mi köti össze a miskolci Kocsonyafesztivált Tokajjal és Szegeddel? Hát a Tisza habjai!

Kocsonyafesztivál Forrás: Kocsonyafesztivál Facebook-oldal

Megosztás

A Kocsonyafesztiválon készült kreatív hangulatképekkel pályáztak sokan a Borsod24 pályázatára, mely március 13-án zárult. A szerkesztőség már megkezdte a fotók feldolgozását. A várakozás izgalmát a fődíj reményével fokoznánk. A nyertes ugyanis sétahajózásra indulhat a Bodrog és a Tisza találkozásánál, majd másodmagával pihenhet egy éjszakát Tokajban.

A miskolci Kocsonyafesztivál március 10-én zárult. Sok felvétel örökítette meg a színes forgatagot. Ebből a Borsod24 pályázatára is befutott jó pár. A várakozás óráit fokozva lapunk megkérdezte a fotópályázat fődíjának felajánlóját a sétahajózásról, hiszen Tarnai Gábor tulajdonos áll az Előre Vízisport Kft. élén, ami a legkomolyabb szereplő a tiszai személyszállítás terén: Tokajban, Szegeden, Szolnokon, Tiszacsegén, és még sorolhatnánk. A fődíj egy turisztikai élmény lesz két fő részére, hajózással, romantikus éjszakával a Hotel Csillag Tokajban.

Hogy miért nincs Magyarországon nagyobb kultusza a hajózásnak, arra sokféle válasz adható: nincsen tenger, kevés a folyó, kicsi a terület. Inkább azt a kérdést tettük fel, hogy melyek a legnépszerűbb folyami utak, és milyen újdonságok várnak ránk, ha hajókirándulást terveznénk?

Tarnai Gábor a Tokaj–Sárospatak közötti kirándulást emelte ki a legnépszerűbbek közül, hiszen a Bodrog melletti táj nagyon megkapó és változatos, Tokaj és Patak közkedvelt turisztikai célpontok. A tiszai hajóútvonalak kínálatában a legkedveltebb egyike az egynapos Szeged–Magyarkanizsa szakasz, amely szerbiai kikötést jelent.

Hegyalja sétahajó Szegeden (Forrás: hajokirandulas.hu)

Idén igyekeznek népszerűsíteni azt a háromnapos kirándulást, mely Tokajból indul április 26-án reggel 8-kor és Szegedre érkezik április 28-án 18 órakor. A 370 km táv két nap alatt is megtehető lenne, de a cél, hogy a kirándulás turistabarát legyen. Mivel a 150 utas szállítására alkalmas 26 méter hosszú sétahajó 15 km/óra sebességgel halad, kellemes lesz egy-egy városban megszakítani az utazást, kiszállni, sétálni vagy a kulináris élvezeteknek hódolni.

Első nap Tiszacsege kikötőjéig haladnak, itt másfél órás ebédszünet lesz, szállásról pedig Tiszaörvényben kell gondoskodni. Második nap Szolnokon kötnek ki, majd Tiszakécske látja vendégül az utazókat, mindenkit pénztárcája és igényei szerint. Harmadik nap Csongrádon mozgatják meg a tagjaikat vagy tömik meg a gyomrukat, mert csak este hatkor érik el Szegedet.

Hogy mennyibe kerül Magyarországon egy háromnapos folyami pihenés, arra nem is egyszerű felelni, ugyanis 39 900 Ft-os ajánlatban csak a hajóút költsége van benne. A szállásról és az étkezésről mindenki maga gondoskodik, a hajó nem alkalmas másra, mint utasszállításra, büfét sem üzemeltetnek.

Hogy miért nem gondoskodtak a szállásról és a vendéglátásról a szervezők, akiknek ez abszolút nem okozna kihívást, a következő választ kaptuk:

„Magyarországon rendkívül heterogének az igények, még egy érettségi találkozón sem rendelnek egységes étkezést az emberek. Szóval a Tokaj–Szeged közötti út során is lesz, aki a kisboltba megy két kifliért, más meg osztrigát eszik.” És, aki nem engedhet meg magának háromnapos utat, vagy nincs is kedve ilyen hosszan hajózni, csak éppen a zsilipezést próbálná ki, az akár egy napra is becsatlakozhat, erre is van mód. Az út során két zsilipen haladnak át Tiszalöknél és Kiskörén, és két ponton hidat kereszteznek Tiszadobon és Csongrádnál.

A hajó tempója eléggé visszafogott, nem nehéz ezt a elviselni? Tarnai Gábor szerint: „Megszállottnak kell lenni. Társasággal kell érkezni.” Át kell adni magunkat a lassulásnak. És hogy miként kerülünk Tokajba vagy Szegedről haza, arra is megvolt a válasz, hiszen transzferbuszról is gondoskodnak.

Magyarországon nagyon szélsőségesek az anyagi lehetőségek, míg ez az út 39 900 Ft-os egységáron fut, addig májusban a Tokaj–Budapest közötti Victor Hugo szállodahajóra 2000 Euró a jegy. Ízlések és pofonok. Azért mindenki találhat valami neki valót a kínálatban itt Borsodban, sőt megyéken átívelően is.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek